Hogy őrizheti meg kisállata emlékét

A háziállatok a legtöbb ember életében nem „csak” állatok. Szinte családtagok, legjobb barátok, bizalmasok. Velünk vannak, mellettünk állnak. Feltétel nélküli szeretetet, vigaszt és támogatást adnak. Mivel ilyen meghatározó szerepet játszanak az életünkben, különösen fájdalmas lehet, ha elveszítjük őket. A közösen töltött, értékes, vicces időkre való visszatekintés mindenképpen sokat segíthet abban, hogy  feldolgozzuk és elfogadjuk a helyzetet. Az emlékezés fontos dolog.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni, hogy miként emlékezhet meg szeretett háziállatáról.

Gyújtson gyertyát

A gyertyagyújtás az eltávozott lelkekre – legyen ember vagy állat – való emlékezés egyik legősibb módja. Gyertyagyújtáskor egy pillanatra elcsendesedünk, elgondolkodunk és tisztelgünk emlékük előtt. Számos gyönyörű emlékgyertya kapható, de akár egy egyszerű kis teamécses meggyújtása is megteremti az emlékezés hangulatát.

Ékszerbe zárt emlék

Egy legszebb módja annak, hogy közel érezze magához hűséges társát, ha egy ékszerben őrzi meg emlékét. Rágravíroztathatja egy meglévő medál hátlapjára az állat születési dátumát és nevének kezdőbetűjét, vagy kinyitható medálban elhelyezhet egy kis képet róla. Viszonylag újkeletű megoldás a hamvékszer. Szintén medál formátumról van szó, aminek egy rejtett, elkülönített és gondosan lezárt kis vájatában a hamvak egy jelképes része vagy akár néhány szőrszál (madár esetében tollpihe része) elhelyezhető. Hamvak tárolására alkalmas medálok számos formában, ízléses és tetszetős kivitelezésben kaphatóak.

Ültessen fát vagy bármilyen növényt kedvence emlékére

Ha kertes házban lakik, ültessen el egy fát kedvence emlékére. Éveken át figyelheti növekedését, változását és a fára pillantva vagy mellette állva mindig eszébe fognak jutni az együtt töltött szép napok. Választhat örökzöldet vagy akár gyümölcsfát.

Ha nem áll rendelkezésre nagy hely, akkor egy rózsa ültetése is ugyanolyan jó ötlet, illetve akár egy nagyobb cserépben is kialakítható egy kedves kis emlékkert elvesztett állata emlékére.

Készítsen fényképalbumot vagy emlékdobozt

Akár cicát, kutyát, tengerimalacot vagy papagájt tartott, valószínűleg rengeteg fotója és tárgya (például nyakörvei, kedvenc játékai) van az állatról, állattól.
A képeket érdemes egy albumba összerendezni, esetleg évszámokkal, egyéb feliratokkal ellátni. Az album készítése közben felelevenednek a jó emlékek és a későbbiekben mindig jó lesz kézbe venni.
A tárgyak számára pedig beszerezhet egy kedves tárolódobozt, amelyben az összes értékes emléket tárolhatja.

Készítsen párnát vagy takarót kedvence fotójával

Sok háziállattartónak kedvence távozását követően érthető módon nagyon hiányzik az állat érintése, hízelgése. Jó ötlet lehet az elhunyt háziállatáról készült kedves fotót egy párnahuzatra nyomtatni, így a párnát kézbe véve, odabújva, az állat érintése valamelyest „továbbélhet”. Az állat mancslenyomatát is fel lehet erre a célra használni. Párna mellett vagy helyett takaróra is nyomatható a minta.

Jótékonykodjon

Saját kedvence emlékét úgy is életben tarthatja, ha rá gondolva más állatokon segít. Állatmentők, vakvezető-kutyaképző szervezetek, vagy az Ön szívéhez közel álló bármilyen egyéb jótékonysági szervezet minden bizonnyal nagy örömmel fogad bármilyen szerény támogatást. Miközben más állatokon segít, kedvencének távozása bármilyen szörnyű is, de értelmet nyer és könnyebben feldolgozható a veszteség. Ha anyagilag gondot jelent mindez, szabadidejét és segítségét is felajánlhatja pl. menhelyen történő önkéntes segítőként.

Kreatív emlékezés

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha nehéz feldolgozni a szeretett kisállat elvesztésévél járó változásokat és fájdalmat. Ilyenkor segíthet, ha kreatív dolgokkal foglalja el magát, például írással. Miért ne próbálna meg verset írni négylábú kedvencéről? Nem kell hosszúnak vagy tökéletesnek lennie, még csak rímelnie sem kell. A szöveget bekeretezheti vagy albumba teheti. Ha szeret fával vagy egyéb anyagokkal (például agyaggal) dolgozni, készíthet egy szép kis emléktáblát.